6.1.10

Motiv

I bokas motiv er det flere hendinger som skjer, både i forskjellig tidsrom, steder og med forskjellige personer. Alle disse hendelsene er viktig for å få fram bokas helhet. Her har jeg satt opp en enkel punktliste over hva jeg syntes er de viktigste hendingene i boka.


Journalisten Ian Taube’s kamp om å få fram en sak.

Bokas hovedperson, som er journalist, finner ut en del om korrupsjonen som preger landet. Han skjønner at det er noe mer som ligger bak arrestasjonen av pastoren, og at det er mye som ikke er som det skal være. Vi følger han i hans sak mot regjeringen i Irak og kampen for å finne ut hva som skjuler seg bak det hele.


Jobben Utenriksdepartementet og Stortinget gjør for det som skjer i Bagdad.

I Oslo møter vi flere sentrale personer. Vi følger Inge Hansen, Knut Frydenlund og Arne Åhm i UD. Samtidig som disse jobber mer eller mindre for å få til et samarbeide med Irak, om å få ut pastoren ut fra fengselet, jobber de også med et samarbeid med Egypt om olje. Det viser seg at Irak vet om denne planen, og at Irak vil gjøre alt for å stoppe Norge i å selge olje til Egypt. Norge, derimot, jobber sterkt med å få til et samarbeid med Egypt, mens de istedet viser liten interesse for å befri pastoren som sitter fengslet.


Kampen om landet Irak, innenfor Iraksk presidentpalass, ofte med Saddam Hussein.

Vi skjønner fort at det er mye korrupsjon og mye som skjuler seg i den Irakiske regjeringen. Siden arrestasjonen er en liten brikke i Iraks store maktspill, prøver de så langt det er mulig å holde arrestasjon på den norske pastoren hemmelig. Slik tar det flere dager før Norge får vite om arrestasjonen. På samme tid prøver også Irak alt de kan å stanse Norge med å forhandle olje med Egypt. Irak liker denne forhandlingen svært dårlig, og prøver alt de for å få stoppet det. Vi forstår at det er mye som skjuler seg bak regjeringen. Det er korrupsjon og utpressing som  driver selve presidenten, nemlig Saddam Hussein.


Reisen til Sigurd Bratlie som ikke gikk helt som ventet.

Den 17.november er en norsk pastor på vei til Kairo, før han skal hjem til Norge. Han bestemmer seg på kort tid for å besøke noen venner av seg i Bagdad, før han drar videre. Her vil han holde noen husmøter sammen med vennene, og det dukket ikke mindre enn hundre mennesker opp for å høre på han. Under husmøtet dukker det opp tre politimenn. Midt under møtet blir Sigurd Bratlie, pastoren, sammen med alle de andre i salen arrestert av Irakisk politi.

Vi følger pastoren i en lang og hard kamp, om å overleve og å blir fri. Han blir dømt for spionasje, og de torturerer ham flere ganger for å få ham til å snakke. Det blir en tøff periode for han i fengselet. Og tilbake i Norge sitter hans kone og venter, dag etter dag, på livstegn fra mannen sin, med en magefølelse av at noe har gått galt.


Yvonne Huslid sin kamp om å befri pastoren.

Yvonne Huslid er ambassadøren i UD sin kone. Da hun leser om arrestasjonen, som har skjedd i Bagdad, i avisen kjenner hun en sterk magefølelse på at hun kan hjelpe han. Noen få dager senere sitter hun på flyet på vei til Irak, for å få fart på kampen om å befri pastoren.  Hun blir en kjemper for Sigurd Bratlie, og blir en av de viktigste personene i saken hans.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Her kan du svare på innleggene!