6.1.10

Bokanalyse

Innledning

Forfatterskapet er laget av forfatter Kjell Arne Bratlie. Boka ble utgitt i 1998 og går under sjangeren dokumentarroman. Tittelen på forfatterskapet forteller oss at det er en stor sak som pågår i Iraks hovedstad, Bagdad. Dette gjør at vi vet hvor hendelsene i boka skal skje, uten å bli fortalt noe mer om hva boka vil handle om. 

Man vet ikke hvor mye av bokas innhold som er faktisk hendelse, eller hva som er oppdiktet. Siden jeg vet at arrestasjonen er en sann hendelse er det lett å se på resten av boka som sann hendelse. Men dette kan man ikke ta stilling til og jeg velger derfor å si at mye av bokas innhold ikke er faktiske hendelser, men basert på.
Tema
Temaet i boka har to forskjellige sider, den ene siden er full av korrupsjon, forfalskning og spill om ære, mens på den andre siden leser vi om rettferdighet, tro og aldri gi opp håpet.

Motiv
Vi følger journalisten Ian Taube sin vei inn i Irakisk regjering. Det er han som er bokas hovedperson og han vi følger nærmest. Det er svært mange forskjellige hendelser i boka som fletter seg inn til å bli en stor og spennende sak.


Budskap
Budskapet i boka er hvor mye urettferdig som kan skje med mennesker, ved at rike og sterke mennesker styres av korrupsjon. Men ved at man fortsetter og kjempe uten å gi opp kan man hjelpe noen, selv om det ser aldri så svart ut.


Spenningskurve
Helt i fra starten stiger spenningen i forfatterskapet veldig. Vi blir i innledningen av boka presentert til de forskjellige handlingene. Etterhvert som vi fortsetter ut i hoveddelen i boka stiger spenningen, og vi blir dratt inn i en nesten uvirkelig historie. Alle de forskjellige  hendelsene som blir, på en perfekt måte, flettet sammen, og gir oss en avslutning av det bedre. The point of no return i dette forfatterskapet opplever vi når Sigurd Bratlie får beskjed om at han settes fri. Det er et spesielt øyeblikk, både for leseren og for alle personene som er innblandet i hendelsen. Dette punktet gjør at det ikke er det samme og begynne å lese boken en gang til, fordi vi vet at han blir satt fri, og kommer hjem med livet i behold.
Språk og Virkemidler
Språket i boka er noe tung å lese. Dette har ikke noe med ord eller setningsoppbygging og gjøre, men har å gjøre med svært mange vanskelige navn. Forfatteren bruker mange Irakiske navn og steder i boka, noe som gjør det tungt for oss å lese. I dette forfatterskapet bruker ikke forfatteren mye virkemidler som ironi, språklige bilder, metaforer eller gjentagelser. Forfatteren viser oss ofte følelser gjennom samtaler, eller forteller oss hvordan tanker personen det fortelles om tenker om andre. Slik finner vi også ut av hvordan de andre personene er. Her er ett eksempel :

"Ian Taube overhørte samtalen mellom dem. Hvilken rotte! tenkte han."
Her ser vi tydelig hvordan forfatteren legger tanker fram. På denne måten får forfatteren oss til å tenke i den retning han ønsker oss, om de enkelte personene. Forfatteren er veldig flink til å bruke korte, men presise setninger. Dette gjør at handlingene blir lette og enkle å forstå for leseren.

Miljøskildring
I de første sidene vi leser i boka blir miljøet svært godt beskrevet. Her gir forfatteren oss et godt bilde av stedet vi befinner oss på. Det er en svært nøyaktig beskrivelse, hvor han beskriver stedet, menneskene og stemningen. Videre utover i boka får vi sjeldent se en så detaljert miljøskildring. Det er sjeldent at han beskriver miljøet ved hendelser, og vi får sjeldent en full beskrivelse av naturen eller personene ved en hendelse.

Synsvinkel
Forfatterens synsvinkel er autoral og allvitende om personenes følelser, tanker og oppførsel. Hendelsene blir aldri fortalt i jeg-form, men alltid fra en utvendig synsvinkel. Vi føler at vi kjenner personene, både ved personens egen måte å tenke på og måten de andre tenker og snakker med personen.
Karakteristikk av hovedpersone
Jan Taube er en journalist som liker å begi seg ut på eventyr. Han er norsk, men halvt fra Amerika. Spenningen jobben gir ham liker han svært godt, og han liker å grave i saker slik at han kan belyse dem i avisen. Jan er også en svært nysgjerrig type, og alt som ser ut til å skjule noe interessant gjør at han jobber hardere for å finne ut hva det er. Da Jan hører om arrestasjonene som har skjedd i Bagdad skjønner han at det er mer som ligger bak. Dette gjør at han sporer fram korrupsjon i regjeringen og dermed finner ut hva landets regjering preges av.


Komposisjon
Forfatteren har valgt å sette hele handlingen i kronologisk rekkefølge. Alt skjer etter hverandre og i riktig rekkefølge. Men i denne boka er også svært mange handlinger på ett tidsrom. Ett kapittel omhandler ofte flere hendelser, hvor alle hendelsene skjer i samme tidsperiode. Denne måten å fortelle på klarer forfatteren fint å få til, og overgangen er jevn mellom de forskjellige handlingene.


Konklusjon
Da man har lest boka sitter man igjen med en følelse av at det nytter å kjempe. Det nytter å holde ut og aldri gi opp. Forfatteren tar fram arrestasjonen som noe hardt og vanskelig, og det er lett å tro at det som skjer fører til døden. Men ved at vi ser pågangsmotet til så mange, skjønner vi at det hele vil ende godt. På tross av temaer som korrupsjon og forfalskning kommer temaet om tro og kamp godt fram. De få personene som kjemper for å få pastoren hjem ser at det nytter å kjempe.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Her kan du svare på innleggene!